Wednesday, January 6, 2010

Demonstrasi Bantahan Penggunaan Kalimah ‘Allah’ Dalam Penerbitan Herald-The Catholic Weekly

Pergerakan Pemuda UMNO Tanjong bersama degan umat islam di Pulau Pinang terus membantah penggunaan kalimah Allah dalam majalah terbitan Herald-The Catholic Weekly. Bantahan ini di lakukan dalam satu demonstrasi yang di adakan di hadapan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang pada 3 Januari 2009 hari Ahad bersama-sama dengan Pemuda UMNO Pulau Pinang dan juga Pemuda PAS Pulau Pinang berserta dengan badan-badan NGO yang tidak berpuas hati dengan penggunaan kalimah Allah oleh majalah tersebut. Demonstrasi yang di anjurkan oleh Badan Anti Suruhanjaya Antara Agama Pulau Pinang (BADAI) yang di ketuai oleh Ustaz Hafiz Noordin di mulakan dengan laungan Allahhuakhbar sebanyak 3 kali. Perhimpunan yang di hadiri lebih kurang 200 orang itu mengecam majalah Herald-The Catholic Weekly kerana menggunakan kalimah Allah. Perhimpunan itu juga tidak teragak-agak untuk berjuang hingga titisan darah yang terakhir jika ada pihak yang cuba mempersendakan Agama Islam sebagai agama rasmi dalam Negara Malaysia.

Menurut ketua Pemuda UMNO bahagian Tanjong Saudara Jeffri Salim, “Pihak yang terbabit sepatutnya menghormati Perlembagaan Persekutuan dalam perkara 11 (4) yang mengatakan bahawa perkataan Allah hanya boleh di gunakan oleh orang islam dan menjadi satu kesalahan jika orang bukan islam menggunakan perkataan Allah untuk penyebaran agama. Perlembagaan itu sudah terang-terangan menyatakan sedemikian namun masih ada pihak yang cuba untuk meporak-perandakan keutuhan hubungan kaum dan agama di bumi tercinta ini”. “Sebagai pengamal undang-undang, hakim yang mengadili kes tersebut seharusnya peka dengan sensitiviti umat islam di Negara ini sebelum melaksanakan sesuatu perintah memandangkan perkara ini boleh menimbulkan kemarahan bagi umat islam”. Jelasnya lagi “pihak Kementerian Dalam Negeri harus mengambil tindakan segera bagi mengawal kemarahan yang semakin membuak-buak bagi kalangan umat islam dan seharusnya perkaran ini tidak lagi berulang di masa-masa hadapan”

Perhimpunan tersebut seterusnya menuju ke kediaman Yang Di-Pertua Ngeri Pulau Pinang untuk menyerahkan Memorandum yang di ketuai oleh Ketua Pemuda UMNO Negeri Pulau Pinang Saudara Norman Zahalan dan Naib Ketua Pemuda Ir. Shaik Hussein Mydin beserta ahli-ahli Pemuda UMNO Pulau Pinang.

1 comment:

 1. Assalamualaikum Tuan/Puan,

  Blog 10 SI BUDAK HITAM diwujudkan atas dasar sayangkan KERAJAAN BARISAN NASIONAL amnya dan KERAJAAN UMNO khususnya, terutamanya di NEGERI TERCINTA INI, PERAK DARUL RIDZUAN. Kami juga dalam usaha untuk menggabungkan kesemua bloggers di Perak ini selari dengan saranan Menteri Besar Perak untuk melihat semua Bloggers bersatu dalam menyebarkan maklumat dan fakta yang sebenarnya.

  Atas dasar perjuangan untuk menepis segala tohmahan dan memayungi serangan Pakatan Rakyat,10 SI BUDAK HITAM yakin dengan satupadu dan bantu-membantu antara semua bloggers UMNO di Malaysia ini agar dapat sama-sama kita bersepakat dalam memberikan informasi berkaitan politik Perak ini.

  Dalam kita bersama-sama menongkah arus dan memperjuangkan setiap idea dan pendekatan ke arah kemakmuran dan keamanan sejagat,kami mohon jasa baik tuan/puan untuk letakkan blog kami,

  http://10sibudakhitam.blogspot.com/

  dalam blog list tuan/puan.Blog tuan/puan juga telah kami masukkan dalam list kami agar kita dapat sama-sama berkongsi informasi dalam memartabatkan agama dan bangsa tercinta.

  Menjadi FOLLOWERS di Blog 10SBH di http://10sibudakhitam.blogspot.com, kami dahului dengan ucapan terima kasih.

  Salam ukhwah dari 10 Si Budak Hitam..Assalamualaikum.

  ReplyDelete